Korisne informacije


Saveti za nove biznise

28. Februar 2012.

Ovaj članak vam nudi nekoliko ključnih saveta kako biste izbegli nepotrebne glavobolje vezane za zadovoljavanje poreznih zakona. Pre svega, vlasnici novih firmi bi trebali da zadovolje kriterijume postavljene od Internal Revenue Service. Jedan od tih kriterijuma je uredno držanje dokumentacije vezane za biznis. Uredna dokumentacija predstavlja mnogo više od pisanja čekova, ulaganje novca i čuvanja računa. Da biste imali urednu dokumentaciju pokušajte da se pridržavate sledećih nekoliko pravila:

•  Ne mešajte biznis sa ličnim bankovnim transakcijama, što znači da trebate imati poseban bankovni račun za svoju firmu na koji ćete polagati samo zarade biznisa i sa kojeg ćete pisati samo čekove za biznis troškove.

•  Držite potvrde vezane za vaše uplate i račune za troškove. Vaši rekordi bi trebali imati izvode iz banke sa odgovarajućom dokumentacijom vezanom za depozite, uključujući i one koje nisu zarade (npr. Vaši zajmovi biznisu, vraćanje osiguranja, itd.) Ako je moguće platite sve troškove čekovima. Kopija čekova zajedno sa računima trebaju da se sačuvaju u slučaju kontrole. Sve transakcije sa bankovnog statement-a trebaju biti unešene u odgovarajući soft«are. Za većinu biznisa Quickbooks je dobro rešenje, mada neke vrste biznisa će imati software specijalno prilagođen za njih.

•  Pobrinite se da pošaljete na vreme sve takse vezane za vaš biznis. Ovo uključuje Vašu ličnu taksu, sales tax returns, payroll tax, kao i W2 odnosno

1099.

• Koliko dugo je potrebno čuvati rekorde?

- što se tiče federalne takse (neke države mogu imati različite uslove) vi biste trebali držati knjige i
rekorde vašeg biznisa najmanje 3 godine posle zadnjeg roka za slanje te takse. Međtim postoje neke sekcije zakona koje zahtevaju duže držanje rekorda, pa se preporučuje da se one drže najmanje 6 godina.

-  Kada je u pitanju dokumentacija vezana za cenu vaše imovine, mašina, automobila, kamiona, rekord bi se trebao čuvati najmanje 3 godine posle zadnjeg prikazivanja istih na taksi.

• Troškovi za vaš automobil:

-  mnogi poslovni ljudi nisu sigurni koji troškovi automobila se mogu otpisati. Troškovi vezani za putovanje između biznis lokacija se mogu otpisati. Međutim, svakodnevno putovanje do posla i nazad se nemogu otpisati.

-  Postoje dva načina obračunavanja troškova vezanih za auto:

1) Možete uzeti u obzir vaše stvarne troškove benzina, ulja, osiguranja,

popravki, amortizacije, itd. Ukupni troškovi će biti pomnoženi sa procentom upotrebe automobila za biznis.

2) Možete pomnožiti ukupne biznis milje sa standardnom ratom po milji objavljenom od IRS-a.

• Kontraktor vs. radnik

-  ako vaš biznis zaposli radnike, oni mogu biti tretirani kao nazavisni kontraktori ili vaši radnici. Da li će vaš radnik biti tretiran kao kontraktor ili radnik zavisi od kontrole koju vi imate vezanu za posao koju obavlja zaposleni. Što više kontrole ima poslodavac, veća je mogućnost da je zaposleni radnik a ne kontraktor. Ako je vaš zaposleni kontraktor vi ste dužni da mu na kraju godine izdate 1099-MISC. Ako je vaš zaposleni radnik, vi ste dužni da platite porez na plate. U tom slučaju na kraju godine dužni ste da pošaljete svim radnicima formulare tzv. W2.

• Plaćanje takse tokom godine

-  ako vaš biznis nije korporacija, zarade će biti prijavljene na vašoj individualnoj taksi i vi ćete morati uz redovnu federalnu i state taksu da platite i takozvanu self-emploument taksu. S obzirom da se taksa ne oduzima od vaše biznis zarade u nekim slučajevima javlja se potreba da se taksa plaća tokom godine kako bi se izbegle IRS kazne i kamate. Vaš savetnik za takse bi vam trebao pomoći da izračunate da li i koliko trebate da platite tokom godine. Rokovi za takva plaćanja taksi su April 15, Juni 15, Septembar 15 i Januar 15. Za savete vezane za vašu ličnu taksu, vaš biznis, ili finansijske savete obratite se Zubović Tah Servis, Ltd. na sledeće brojeve 773-209-7419 ili 815-988­2017.

 Emir Zubović

Tel: 773-209-7419
5757 N. Lincoln Ave, Chicago, IL 60639