Zanimljivosti


Teslu čuvaju od zaborava u Hamiltonu

19. 2017.
Teslu čuvaju od zaborava u Hamiltonu

Veroslav Đurđević, poreklom Resavac, prošlogodišnja ličnost srpske dijaspore u Kanadi. Zaslužan za otvaranje Teslinog bulevara u Hamiltonu i stipendije za đake i studente

Hamilton, grad u blizini Nijagarinih vodopada koji je, posle Nijagara Folsa i Kvebeka, treći grad u Kanadi koji je pre nešto više od 120 godina dobio višefaznu struju po otkrićima Nikole Tesle, a potom nazvan "Elektrik siti", na putu je da dobije više znamenitosti po imenu slavnog srpskog naučnika.

Posle dužeg zalaganja Srba u Kanadi, jedan bulevar u ovom gradu, kao i stipendije i nagrade za đake i studente, odnedavno nose Teslino ime. Srpska dijaspora u Torontu i u državi Ontario već poodavno traži kod vlasti u Hamiltonu da jedna srednja škola ponese Teslino ime kao i da se u ovom gradu podigne spomenik ovom velikanu.

Za sve ove akcije najviše zasluga ima Veroslav Đurđević, poreklom iz resavskog sela Grabovac, koji je posle više od decenije uspeo da izdejstvuje od gradskih vlasti da Hamilton dobije ulicu po imenu Nikole Tesle.

- Odlučeno je da se deo ulice Burlington, koja izlazi na auto-put Kraljica Elizabeta, preimenuje u Bulevar Nikole Tesle - radosno iznosi Đurđević. Dodaje kako su donatori neprofitne organizacije "Nikola Tesla korporacija" koju je on osnovao, a svestrano ga podržava grupa istaknutih pojedinaca srpske dijaspore, požurili da istaknu obeležja novog bulevara.

- Prošle godine smo sa 160.000 dolara finansirali podizanje 17 putokaza za bulevar koji nosi ime Nikole Tesle - kaže Đurđević.

Pošto su na donatorskoj konferenciji prikupili više od potrebne sume novca, odlučili su da sa Univerzitetom u Hamiltonu potpišu ugovor o stipendiranju studenata. I, već su podelili prve stipendije, kao i 43 novčane nagrade najboljim studentima. Ove godine obezbediće još 100 nagrada koje nose ime Nikole Tesle:

- Cilj nam je da se ime čuvenog naučnika što više čuje, jer će u finišu naše kampanje jedna srednja škola u Hamiltonu, koju će pohađati i deca srpske zajednice u Hamiltonu i okolini, takođe poneti Teslino ime.

Đurđevića, sa više od tri decenije rada u državnoj službi u Hamiltonu, obradovala je odluka vlasti u ovom gradu da podrže njihov zahtev, ne samo za podizanje spomenika Tesli, već da se formira nova aleja koja će sa spomenikom činiti spomen-park Nikola Tesla.

- Prihvatili smo obavezu da za ovaj projekat prikupimo 100.000 dolara, a isto toliko će da bude izdvojeno iz budžeta grada Hamiltona - raduje se Đurđević ovom dogovoru.

On ističe veliko interesovanje i podršku srpske dijaspore u Kanadi i u mnogim drugim državama, čak i u Australiji, aktivne na društvenim mrežama, što je garancija da će uspeti u svojim planovima da na ovaj način sačuvaju lik i delo Nikole Tesle.

Đurđević je takođe zadovoljan i zbog izjave gradonačelnika Hamiltona da ga raduje ova inicijativa i da se veseli danu kada će proslaviti Teslu u svom gradu.

LIČNOSTI SRPSKE DIJASPORE

Veroslav Đurđević, godinama ekonomski savetnik više srpskih crkava u državi Ontario u okviru kanadske srpske Eparhije, proglašen je za ličnost srpske dijaspore u Kanadi zbog zasluga u osnivanju i radu fondacije "Nikola Tesla korporacija", u izboru "MI magazina" iz Kanade.

Pored njega, ovo priznanje dobila je i dr Irena Nađ Barbulović, rodom iz Beograda, koja je posle studija u Srbiji u Srbiji, doktorirala na Univerzitetu u Torontu, a danas se bavi naučnim radom - izučavanjem metoda jednostavnije dijagnostike zaraznih bolesti i raka.

KANAĐANKA NAJVEĆI DONATOR

Na nedavnom banketu donatora, većinom Srba u dijaspori, čak 622 pojedinaca dalo je prilog za projekte koji se vezuju za ime Nikole Tesle. Ipak, najveći iznos od 20.000 dolara dala je jedna Kanađanka, Rebeka Mekdonald, a među donatorima su i penzioneri Desa i Jovan Đurđević, roditelji osnivača fondacije Veroslava Đurđevića, inače dobrotvori nekoliko srpskih crkava u Kanadi i crkve u rodnom Grabovcu kod Svilajnca.

Izvor: Novosti

 

Dodajte komentar Postojeći komentari (0)
Pretraživanje zanimljivosti ć č ž š đ
Tip pretrage:
Samo naslove i podnaslove
Kompletna pretraga