Zanimljivosti


Pršutijada 2017.

11. 2017.
Pršutijada 2017.

Ersko carstvo slasti otvorilo na Zlatiboru vrata za posetioce iz regiona. Najbolju goveđu pršutu proizveo Ilija Stojanović, a svinjsku Miroslav Stojanović

SELO Mačkat iznad Užica. Balon-sala puna kao tuljak, hoće da pukne. Nema tu čovek kuda da pobegne od stidljive pomisli da od Srba srećnijih i bogatijih na ovom svetu nema. Ersko carstvo slasti i strasti izmešteno od svakodnevice, to su tone goveđe, svinjske i ovčije pršute, stelje, kobasice, čvaraka... Tu su još i novčanice crvene i braon, što lete iz ruke u ruku dok trubači biju iz sve snage. Taj trošak sred besparice misterija je veća od ruže vetrova pod kojom sve uspeva najbolje. To je, jednom rečju - "Pršutijada".

Noževi kuckaju po drvenim daščicama u ritmu brzom. Zveckaju "unučići", uvertira gurmanska. Tempo alegro. Dok se čuvena "užička" toči, drugačije ne može.

Počinje se vrućim hlebom, mladim kajmakom, starim sirom, duvan-čvarcima i onim "običnim" što ih Erem iz milošte, krmećim bombonicama zovu. A da je utanjilo i presušilo, jeste. Teško se crkavica troši, a još teže zarađuje. Nije lako onima ispred i onima iza tezgi. Opet, bez svega se može, ali jesti se mora. Tu sporenja nema, to su na vreme shvatili zlatiborski pršutari. Sušare su im danas kao apoteke, takvi su standardi propisani, kažu kroz smeh, sve u skladu s težnjama za priključenje velikoj porodici... A meso, argentinsko, toga, tvrde svi, ovde nema. Sve je, dodaju, zlatiborsko, domaće. Tek što je u klanici odmeknulo, pa po starinski osušeno.

Viljuške se, ipak, najviše lome na konkretnim pitanjima. Ko je na svetu najbolji pršutar? O nijansama je reč, cene se izgled, suvoća, šmek, ukus, sve... Za titule, borilo se 16 izlagača iz užičkog kraja, mahom iz Mačkata, Krive Reke i Kačera. Sajam erskih grickalica ima i međunarodni karakter. Crnogorci, Slovenci i Hrvati doneli su svoje đakonije, ali se nisu takmičili. Ocene od "vrlo dobro" do "ne verujem šta jedem" rezervisane su samo za ovdašnje, na tradicionalni način spravljene pršute, slanine, stelje...

- Najbolju goveđu pršutu proizveo je Ilija Stojanović, Miroslav Stojanović najbolju svinjsku pršutu, a Dragan Stojanović najuspešniji je proizvođač stelje. Radomir Šopalović zaslužio je priznanje za najbolju slaninu, a Nikola Brković za kobasicu. Aleksandar Radojičić je dobio specijalnu nagradu za najboljeg proizvođača ovčijih prerađevina - saopštio je žiri iz "Jugoinspekta".

"Pršutijada" traje do kraja vikenda. Posetioci popunjavanjem kupona mogu da glasaju za najboljeg proizvođača. Listići idu u bubanj, troje najsrećnijih kući će sa džakom pršute, slanine ili kobasice, a još jedan posetilac biće nagrađen vikendom u jednom od zlatiborskih hotela.

Posetioci sajma mogli su da probaju pršute, stelje, kobasice, čvarke...

POSAO ZA CELU PORODICU

- SVI u kući vredno radimo, imamo i zaposlene radnike, to je posao koji traje 24 časa, bez prestanka. Prodajemo pršutu u Užicu, Beogradu, Kragujevcu, Jagodini... Priznanje smo priželjkivali - kaže Jovana, supruga Ilije Stojanovića, dobitnika nagrade za najbolju goveđu pršutu.

Sajam u Mačkatu će do zatvaranja posetiti oko 10.000 gostiju. Njih najviše interesuju cene, a već su se mogli uveriti da kilogram najbolje goveđe pršute košta 1.600, svinjske 1.300 dinara, slanine od 600 do 900...

Izvor: Novosti

Dodajte komentar Postojeći komentari (0)
Pretraživanje zanimljivosti ć č ž š đ
Tip pretrage:
Samo naslove i podnaslove
Kompletna pretraga