Zanimljivosti


Parada sjajne glume u Čikagu

26. Decembar 2013.
Parada sjajne glume u Čikagu

Završen prvi Srpski filmski festoval u Čikagu: Predstavljena su trenutno najpopularnija ostvarenja srpske filmske produkcije, što se pretvorilo u praznik kinematografije

U PRESTIŽNOM Muviko teataru u Čikagu u nedelju uveče je okončan veliki kulturni spektakl na kome su predstavljena najnovija filmska dostignuća srpske kinematografije. Projekcija filma “Krugovi” Srđana Golubovića završena je gromoglasnim aplauzima srpske i američke publike.

Prvi Srpski filmski festival u Čikagu je nadmašio sva očekivanja i bio je veoma uspešan. Prvog vikenda u decembru predstavljena su trenutno najpopularnija ostvarenja srpske filmske produkcije, što se pretvorilo u praznik kinematografije i pravu paradu sjajne glume – oduševljena je Slavica Petrović, osnivač i direktor smotre.

U zvaničnom delu programa prikazani su filmovi, koji su već predstavljeni publici na raznim festivalima u Srbiji i Evropi, sa kojih su poneli i brojne nagrade. To su “Krugovi” Srđana Golubovića, “Falsifikator” Gorana Markovića, “Kad svane dan” Gorana Paskaljevića, “Mamaroš“ Momčila Mome Mrdakovića i “Država” i “Put ružama posut” Olivere Šaranović. Posetioci su imali priliku da vide i nekoliko dokumentarnih filmova. Svi su titlovani i prevedeni na engleski jezik, tako da su i Amerikanci uživali u njima.

Glumica Vesna Stojanović je za ovu priliku specijalno stigla iz Londona. Glumac Tihomir Stanić, specijalni gost festivala oduševljen je atmosferom i publikom, koja je imala prilike da vodi razgovore sa umetnicima.

- Smotra srpske kinematografija je moja davnašnja zelja. Poslednjih šest godina sam radila na njenoj realizaciji, ali sam uspela festival da realizujem tek kada sam ostvarila saradnju sa Aleksandrom Vlajkovićem, zamenikom direktora i sa Kancelarijom za dijasporu. Vlajković je kao bivši direktor u “Avala filmu” imao razumevanja i iskustvo da pomogne ovaj festival. Zvanični organizator smotre je moj list “Ogledalo” u saradnji sa Srpsko-americkim muzejom “Sveti Sava”. Dobila sam potom podršku Ambasade Srbije iz Vašingtona i generalnog konzulata iz Čikaga, kao i članova mog Upravnog odbora Zorana Golubovića, Miše Ognjenovića, Vesne Zafirovski, Draganaq Vujoiševića, Vladimira Muline i Vlatka Zdrale – priča Slavica Petrović, koja je u subotu uveče organizovala Gala prijem i večeru.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ambasade Srbije, Nebojša Aćimović, generalni konzul, Aleksandar Vlajković, Obrad Kesić, direktor Kancelarije Republike Srpske u Vašiongtonu, Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, biznismeni Slobodan i Mira Pavlović, Vlado Bjelopetrović sa suprugom, Nenad Stanković iz Toronta, organizator Srpskog filmskog festivala u Kanadi i ugledni Srbi i Amerikanci iz SAD. U svom pozdravu gospodin Aleksandar Vlajkovic, zamenik direktora Kancelarije za dijasporu Vlade Srbije, izrazio je iskrene čestitke na organizaciji i zahvalnost prisutnima na odzivu. Rekao je da je srećan što se nalazi u Čikagu i što je Kancelarija za dijasporu deo jednog ovako velikog kulturnog događaja i promocije Srbije u srcu Čikaga.

- Čikaška publika je imala privilegiju da glasa i izabere najbolji film na festivalu. To je “Falsifikator” sa Tihomirom Stanićem u glavnoj ulozi. Prvi Srpski filmski festoval u Čikagu završen je svečano uz pesmu i igru i sa pozdravom „Doviđenja iduće godine u Čikagu!“ – javila nam je direktor smotre Slavica Petrović.

“RAVNA GORA” NIJE DOŠLA

RADOŠ Bajić i ljudi iz produkcije filma "Ravna gora" nisu uspeli za ovaj festival da pripreme film u trajanju od 58 minuta. Film je urađen za američko tržište, ali nije titlovan na engleski i nije stigao u Čikago.

DEVET FESTIVALA

DA je srpski film u kulturnom životi naših iseljenika zamenio estradu najbolje govori činjenica da je tokom ove godine u dijaspori održano čak devet festivala srpske kinematografije. Ove smotre održane su u Australiji, Češkoj, Rusiji, Kanadi, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji i SAD.

Izvor: Novosti

 

 

 

Dodajte komentar Postojeći komentari (0)
Pretraživanje zanimljivosti ć č ž š đ
Tip pretrage:
Samo naslove i podnaslove
Kompletna pretraga