Zanimljivosti


Gregori Rusović: Orden za decenije u službi dedovine

11. 2015.
Gregori Rusović: Orden za decenije u službi dedovine

Biznismen Gregori Rusović, počasni konzul Srbije u SAD, ponosan na odlikovanje za Dan državnosti. Potvrđuje da je moguće biti veliki Amerikanac i ne manji Srbin. Beograd ima šansu da postane Nju Orleans

KADA je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, na svečanosti za Dan državnosti, čitao Ukaz o dodeli odlikovanja i medalja za zasluge, rekao je između ostalog da su nagrađeni odvažni i uspešni, oni koji se nisu štedeli radeći u korist Srbije. Na spisku se našao i Gregori Rusović, počasni konzul Srbije u Nju Orleansu na jugu SAD. On je odlikovan zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima i predstavljanju Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Mistera Grega domaća javnost malo zna. Treća je generacija počasnih konzula Srbije u Luizijani iz familije Rusović (Kotorana) koji skoro 100 godina rade tamo daleko i za dobro Srbije. Pre Gregorija, počasni konzuli Kraljevine Srbije u Luizijani bio je njegov deda Vasilije, a poratnih Jugoslavija njegov otac, takođe Vasilije.

Za Amerikance, sugrađane u Nju Orleansu, on je jedan od najuglednijih Amerikanaca na jugu SAD i heroj obnove ovog grada posle uragana Katrin. Operativni je direktor najveće pomorske kompanije grada na Misisipiju Transoceanic Trading and Development Company LCC. Predsedavajući je borda direktora luke Nju Orleans, koja je po veličini i prometu peta u svetu, i od koje živi 160.000 ljudi.

Za malu srpsku zajednicu u Luizijani on je dokaz da se u Americi može uspeti radom. Njegov primer svedoči i da je moguće biti veliki Amerikanac i ne manji Srbin.

- Vest iz Beograda da sam nagrađen od predsednika Srbije za zasluge u predstavljanju moje dedovine u Americi najdublje me je dirnula i obradovala. Znate, sve nas koji živimo daleko od zemlje koju osećamo kao svoju, treba ponekad "podsetiti" da ono što mi svojim radom dobrovoljno darujemo zemlji svog porekla neko ceni i poštuje. Naravno da nas to motiviše da nastavimo sa radom i da se trudimo da ubuduće budemo još produktivniji i korisniji. U trenutku kada sam čuo za odlikovanje setio sam se dede i oca i njihovih priča i razloga zašto treba voleti Srbiju i narod iz koga dolazimo. Pomislio sam na sinove Nikolu i Kalana koji će me, ako bog da, naslediti. Medalja me je podsetila i na detalj sa letnjeg boravka u Kotoru, kada su mi sinovi, sišavši sa jahte posle krstarenja po Mediteranu u grad Kotor, rekli: "Tata, osećamo u sebi da gazimo po svojoj zemlji!"

Naš počasni konzul u Luizijani u žižu javnosti dospeo je u leto 2013, kada je u Nju Orleansu, uz pomoć mnogih, organizovao samit Investment in Serbia. Ispred naše zemlje skupu je prisustvovao tadašnji premijer Ivica Dačić sa grupom privrednika. Sa druge strane stola bili su najodgovorniji ljudi iz energetskog i saobraćajnog sektora ovog dela Amerike, čelnici kompanija Freeport McMoRan Copper & Gold, Chevron, General electric, luke Nju Orleans i menadžeri Transokeanske plovidbe.

- Freeport McMoRan Copper & Gold već odlično rade u Srbiji i zadovoljni su partenerima iz Bora, a iskreno se nadam da će i iz Chevron i General electric uskoro stići lepe vesti - nastavlja Rusović. - Mi smo nastavili da radimo na dogovorima koje smo postigli 2013. i za ovu godinu planiramo da u Srbiji organizujemo samit o investiranju na kome bismo razgovarali o saradnji u energetskom sektoru i o lučkom biznisu.

Kada je reč o lučkom biznisu, Rusović misli na potencijale Beograda i luke na Savi i Dunavu.

- Beograd ima sjajnu neiskorišćenu šasnu na svojim rekama - objašnjava naš konzul. - Potrebno je investirati u upravljanje i vođenje, a Beograd lako može da postane velika rečna luka baš kao i Nju Orleans. Beograd i Orleans su slični i ja tu vidim veliku šansu glavnog grada Srbije.

Kako objašnjava Rusović, razvoju glavnog grada Srbije, velika luka mogla bi da donese samo korist.

- Iskreno me je obradovala vest da se u glavnom gradu priprema projekat „Beograd na vodi“ - veli naš konzul. - Od reke živi Nju Orleans, pa može i srpska prestonica. I mi imamo na reci, na udaljenosti od nekoliko stotina metara, i lučka i pretovarna postrojenja i najelitnije hotele. Tu je ogroman turistički kvart, a na samoj vodi mnogobrojni brodovi. Sve to zajedno donosi pare i dobar život ljudima - zaključuje Rusović.

Izvor: Novosti

Dodajte komentar Postojeći komentari (0)
Pretraživanje zanimljivosti ć č ž š đ
Tip pretrage:
Samo naslove i podnaslove
Kompletna pretraga