Zanimljivosti


Dijaspori još daleko mandati

04. 2014.
Dijaspori još daleko mandati

Mogu li naši iseljenici konačno da dobiju poslanička mesta u Narodnoj skupštini? Ima više ideja o tome na koji način i u kom obimu bi dijaspora bila predstavljena, ali konkretnih akcija nema

U skupštini postoji načelna podrška da se sunarodnicima izvan Srbije omogući da imaju svoje poslanike. Ali, po kom modelu bi to bilo - na koliko predstavnika bi oni mogli da računaju i da li bi im pripao puni ili ograničeni uticaj na društvena zbivanja - teme su koje tek treba da prođu javnu diskusiju, da bi se, potom, i zakonski potkovale.

Iako je u više navrata bilo pokušaja da se dijaspori otvore skupštinska vrata, od ideja se nije odmaklo. Istovremeno, praksa da se sunarodnicima garantuje glas u parlamentu ustaljena je u mnogim državama.

Predsednik RS Milorad Dodik ovih dana se založio da se u Srbiji omogući da za Srpsku, na primer, kvota bude četiri-pet poslanika, za Crnu Goru dva-tri, za Makedoniju, Zapadnu Evropu po jedan...

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Janko Veselinović ukazuje na to da naši iseljenici po zakonu mogu da imaju svoju skupštinu, koja bi imala pravo da pokreće inicijative prema vladi i parlamentu o svim temama značajnih za njih, ali da to ne znači da je time ovo pitanje trajno rešeno.

- Treba da tražimo najbolji model. Rezervisana mesta postoje u drugim zemljama i ne bi bilo neuobičajeno da ih obezbedimo i mi. Pitanje je samo da li bi se predstavnicima dijaspore omogućilo da rade u punom kapacitetu kao i ostali poslanici ili bi mogli da utiču samo na zakone koji se njih tiču, kako su rešile pojedine države - kaže nam Veselinović.

Dijana Vukomanović, šef poslaničke grupe SPS, kaže za naš list da je ideja garantovanih mandata legitimna, ali da o njoj ne treba da se razmišlja ad hok već je treba uključiti u reformu izbornog zakonodavstva:

- Naša dijaspora u zemlju godišnje pošalje pet milijardi dolara doznaka. Zainteresovani smo da se otvori tema mandata za njih.

ITALIJANI IZDAŠNI

Predstavnici srpske dijaspore već su se izjašnjavali da bi im na osnovu njihove brojnosti sledovalo možda i 15 poslaničkih mesta, ali da bi bili zadovoljni i sa pet. Svojim sunarodnicima izvan granica Rumunija garantuje pet mandata, Makedonija i Hrvatska po tri, a Francuzi i Italijani im rezervišu 12.

Izvor: Novosti

 

 

Dodajte komentar Postojeći komentari (0)
Pretraživanje zanimljivosti ć č ž š đ
Tip pretrage:
Samo naslove i podnaslove
Kompletna pretraga