Zanimljivosti


Dijaspora pomaže otadžbini

21. 2014.
Dijaspora pomaže otadžbini

Srpske organizacije iz rasejanja masovno sakupljaju pomoć za poplavljene. Stiže novac iz Amerike, pumpe i mašine od gastarbajtera iz Evrope

KATASTROFALNI potop koji je pogodio Srbiju i RS uzbudio je i uplašio naše ljude u rasejanju. Lideri srpskih organizacija su odmah krenuli u akciju organizovanja pomoći.

- Mi u Americi smo strašno uznemireni zbog poplava u zavičaju. Satima ne spavamo od brige. Slušamo vesti, divimo se herojima odbrane i okupljamo se da pomognemo naš narod da preživi ove strašne nevolje. Uputili smo apel za pomoć preko sajta naše fondacije i već imamo prve donatore iz SAD. U nedelju ćemo na liturgiji u crkvi prikupiti pomoć u odeći, hrani i novcu - kaže Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije.

U Švajcarskoj poziv u pomoć među prvima je uputio Tomislav Perić, čelnik Srpskog kulturnog saveta, a u Nemačkoj Ljubiša Simić, predsednik Udruženja srpskih pisaca "Sedmica".

- U Generalnom konzulatu Srbije u Frankfurtu formiran je krizni štab za vanredne situacije. Već je obezbeđen jedan šleper humanitarne pomoći za otadžbinu - kaže Ljubiša Simić.

Centralni savet Srba u Nemačkoj je čitav dan i noć radio na prikupljanju pumpi za izvlačenje vode i specijalnih mašina za sušenje kuća, da bi ih u subotu ujutro kamionom poslao za Srbiju. I srpska dijaspora u Austriji uputila je hitnu pomoć Srbiji i Republici Srpskoj. Magacinu Kriznog štaba kod "Beogradskog sajma" već je isporučeno 50 dušeka.

Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" pokrenula je nacionalni projekat pomoći koji će okupiti brojne donatore iz dijaspore i Srbije.

- Humanitarno udruženje "Fond dijaspore za maticu" obezbedilo je prvu humanitarnu pomoć od 50.000 evra. Pomoć se sastoji od konzervirane hrane, keksa, testenina, vode, ležajeva, ćebadi, pelena i sredstava za ličnu higijenu - kaže Živadin Jovanović, zamenik predsednika ove fondacije.

U Kanadi, SAD, Australiji i Evropi na pitanje kako dijaspora može najbrže da pomogne, prva je odgovorila humanitarna organizacija mladih "28. jun" porukom: "Donirajte direktno Vladi Srbije i Vladi Republike Srpske". Na sajtu ove organizacije su računi za uplatu pomoći poplavljenima i kontakti predstavnika "28. juna" na svim kontinentima.

- Američko udruženje pravoslavnih crkava i njihova humanitarna organizacija IOSS ponudila je humanitarnu pomoć, tako što će na svaki uloženi srpski dolar da daju još sedam dolara, kako bi se što bolje pomoglo našem narodu - obavestio nas je Nikola Lončar.

Radenko Simić iz Švajcarske kaže:

- Sada je hitn potrebna pomoć u hrani, odeći, obući, lekovima. Međutim, posle povlačenja vode, za nekoliko dana, ljudi neće imati gde da žive i rade. Biće im potrebna pomoć za obnovu oštećenih kuća, zgrada, fabrika, puteva, mostova, za izgradnju novih objekata pre nego dođe zima. Za to je potrebno mnogo novca i ja verujem da će dijaspora maksimalno pomoći - zaključuje Radenko Simić.

SMUTLjIVCI

NA apel srpskih organizacija iz dijaspore za slanje finansijske pomoći Vladi Srbije i Vladi Republike Srpske reagovali su pojedinci i grupe na društvenim mrežama, koji izjavljuju da se "novac ne uplaćuje vlastima, jer će biti pokraden".

- Takve ljude ne interesuje spasavanje života Srba u potopu, već njihovi izmišljeni razlozi da ne učestvuju u pomoći svom narodu - tumače ovakvu pojavu srpski humanitarci.

ŠTAB ZA DIJASPORUMINISTARSTVO spoljnih poslova Srbije angažovalo je sva diplomatska predstavništva da sarađuju sa Srbima u rasejanju. Pri Upravi za dijasporu MSP formiran je Štab za humanitarnu pomoć srpskih iseljenika, čiji je zadatak, kako nam je rekao Aleksandar Vlajković, da bude logistički centar srpskim organizacijama iz sveta, koje žele da učestvuju u spasavanju naroda u poplavljenim područjima.

Izvor: Novosti

 

 

Dodajte komentar Postojeći komentari (0)
Pretraživanje zanimljivosti ć č ž š đ
Tip pretrage:
Samo naslove i podnaslove
Kompletna pretraga