Zanimljivosti


Danas je zimski Krstovdan

18. 2017.
Danas je zimski Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave zimski Krstovdan. Ovaj praznik slavi se uoči Bogojavljenja i ujedno je prvi dan nakon Božića kada vernici ponovo poste, bez obzira na to na koji dan u nedelji pada.

Na ovaj dan vernici se prisećaju prvih hrišćana koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi. Danas se u hramovima služi liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, i to uz ritual velikog osvećenja vode, koji prati praznično bogosluženje. Moli se da voda bude na izbavljenje od grehova, za isceljenje i očišćenje duša i tela, na osvećenje srca i uma i na svaku izvrsnu korist, da ona bude voditelj u večni život i odgoni svaki nasrtaj vidljivih i nevidljivih neprijatelja.

Nakon toga se sveta vodica deli vernicima koji će je čuvati u kući radi zdravlja. Mnogi vernici zbog toga nose velike balone koje će napuniti svetom vodom, što je pogrešno. Dovoljna je jedna bočica koju će čuvati preko cele godine i koristiti u specijalnim prilikama.

U nekim krajevima Srbije postoji običaj da se uoči praznika krst stavi u vodu i unese u crkvu. Ako se krst smrzne, veruje se da će godina biti rodna i zdrava, a ako se ne smrzne biće oskudna i bolešljiva.

 

 

Dodajte komentar Postojeći komentari (0)
Pretraživanje zanimljivosti ć č ž š đ
Tip pretrage:
Samo naslove i podnaslove
Kompletna pretraga