Zanimljivosti


Bitka za bolji imidž Srbije širom sveta

26. Decembar 2013.
Bitka za bolji imidž Srbije širom sveta

Može li dijaspora da popravi sliku o otadžbini? Ugled iseljenih Srba poslednjih nekoliko godina sve veći, što doprinosi i boljoj slici o zemlji iz koje potiču

U Americi se nedeljno u proseku objavi pet negativnih vesti o Srbiji. Poslednja takva glasi da prosečni Amerikanac misli da je Srbija „lažna država u kojoj se povoljno letuje“.

U Švajcarskoj je već običaj da se u pravosuđu i medijima svaki kriminalac sa Balkana označava kao Srbin.

- Čak i u Rumuniji, sa kojom Srbija ima dobre odnose, imidž naše zemlje nije sjajan. Rumuni gaje simpatije prema Srbiji, ali njihovi novinari i dalje godišnje pišu jedva desetak lepih tekstova o našoj zemlji - kaže Rajko Kronja, pisac i novinar iz Rumunije.

Može li dijaspora da podigne ugled naše otadžbine u svetu? Srbi u svetu žive u devedeset država, gde imamo na stotine svojih nacionalnih i kulturnih organizacija i medija. Kako svedoče naši sagovornici, ugled iseljenih Srba poslednjih godina raste, a sa njima se pobošljava i imidž Srbije.

- U Kanadi naša dijaspora ima zavidnu poziciju, koja joj je omogućila da promeni sliku o Srbima iz devedesetih godina. Recept za poboljšanje imidža je uspeh naših intelektualaca, stručnjaka, biznismena, umetnika i sportista u javnom životu ove zemlje. Mnogi od njih su prvaci i šampioni Kanade. Problem je samo što mi Srbi ovde nemamo nikakav lobi, koji bi sve to pretvorio i u pozitivnu političku priču o Srbiji - smatra Mirko Stokanović, glavni urednik nedeljnika „Novine“, koji na ćirilici izlazi već 20 godina u Torontu.

Slična situacija je i u Australiji, u kojoj pored 160 nacionalnih zajednica Srbi uživaju status samosvesnog naroda. Uspeli su da izbegnu totalnu asimilaciju, da izgrade pedesetak hramova SPC i škola, ali i da daju nekoliko prvaka i šampiona, koje je Australija odmah pretvorila u Australijance.

- Srbija je 20 godina u Australiji tretirana kao američki neprijatelj i međunarodni gubavac. Mi smo tada mirno demonstrirali, pisali pisma, držali govore onima koji su hteli da nas slušaju. Danas najveći uticaj na Australiju ima naš vladika Irinej, koji je čest gost u federalnom parlamentu i parlamentima australijskih država - kaže Milan Prokić iz Adelejda, sa Petrom Kozlinom jedan od organizatora Srpskog filmskog festivala, koji u velikom broju posećuju i Australijanci.

Miodrag Kreculj, jedan od srpskih lidera u Nemačkoj, tvrdi da se svetski ugled našeg naroda gradi u samoj Srbiji.

- Kako dijaspora da poboljša imidž otadžbine kada je jednog dana Novak Đoković kao šampion na svim naslovnim stranama u svetu, a već sutradan na udarnim mestu su vesti kako Srbi razbijaju glasačke kutije ili pale sopstvene stadione. Ima svetlih primera u dijaspori ljudi i organizacija koji vode bitku za dobar ugled Srbije, ali to je jako teška borba - smatra Kreculj.

I pored toga što Kancelarija za dijasporu i Srbe u regionu ulaže napore da poboljša status i uticaj Srba u rasejanju, naši sagovornici smatraju da u Beogradu ne postoji jedinstvena politička strategija srpskog nastupa u svetu. I da ne postoji sinhronizovano delovanje Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu, diplomatskih predstavništava, srpskih institucija i medija kod kuće i u rasejanju za bolji ugled Srbije.

- U Americi, koja je sistematski demonizovala Srbe u medijima, naš imidž može da propravi jedino država Srbija ako uloži par miliona dolara u kampanju lobiranja kod Amerikanaca - smatra Miroslav Božinović, politički analitičar i vlasnik portala „Serbijana“ iz Detroita.

I objašnjava kako je u SAD praksa da se sa po 200.000 dolara godišnje finansira desetak senatora i kongresmena koji imaju uticaj na politiku Bele kuće. Oni mogu, kaže Božinović, svake godine da pišu predloga rezolucije koje bi išle u prilog Srbiji. Pokazalo se, međutim, da Srbija nema dovoljno para za ovakvo institucionalno lobiranje u SAD.

MEDIJSKA KANCELARIJA

Aleksandar Žigić, bivši novinar Si-En-Ena, En-Bi-Sija, Si-Bi-Esa, a danas vlasnik Radio Avale iz Čikaga, predlaže državi Srbiji da u SAD otvori Srpsku medijsku kancelariju, čiji bi zadatak bio da proizvodi i ditribuira članke o Srbima za američke medije.

SRPSKI DANI U VAŠINGTONU

- Srpski institut iz Vašingtona planira da održi Srpske dane na Kapitol hilu, kada ćemo predati najvažnije knjige o srpskoj kulturi članovima Kongresa. Snimićemo film o Srbiji i video emisije, na engleskom, za internet o bitnim srpskim i balkanskim temama i prikazati ih u SAD i svetu - otkriva nam Danijela Sremac, direktor instituta.

Izvor: Novosti


X

Dodajte komentar Postojeći komentari (0)
Pretraživanje zanimljivosti ć č ž š đ
Tip pretrage:
Samo naslove i podnaslove
Kompletna pretraga